maanantai 18. joulukuuta 2017

Kirja lahjaksi? 14 kirjaa


Twitterissä käydyn lahjakirjavinkkeihin liittyvän keskustelun inspiroimana, ja juuri alkaneen joululoman kunniaksi, liityn minäkin niiden kirjabloggaajien joukkoon, joka ovat kirjavinkkausta näin joulun alla jo tehneet. Koska kirjojen suositteleminen ventovieraille on hankalaa, varsinkin, kun ei tiedä lahjansaajasta mitään, olen valinnut listalleni useamman teoksen, joka sopii monenlaisille lukijoille.

* * * * *


Historiaa:
Yuval Noah Harari, Sapiens - Ihmisen lyhyt historia (Bazar)
Hararin teos ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi jo viime vuonna, mutta ainakin omien havaintojeni mukaan sitä menee edelleen kiitettäviä määriä joulupaketteihin. Ihmisen lyhyt historia on kiinnostava ja ajatuksia herättävä kokonaisuus, joka tiivistää meneen maailman tehokkaasti alle 500 sivuun. Historian ensikertalaiselle tätä en välttämättä lähtisi antamaan, mutta jos uteliaisuus menneisyyteen on jo herännyt, kannattaa tutustua tähän!

Janne Könönen, Punaisen leijonan maa (Otava)
Jos joku ei huomannut, Suomen itsenäistymisestä on kulunut sata vuotta. Mutta kuinka moni todella tietää, mitä joulukuussa 1917 todella tapahtui? Yhdistikö itsenäisyysjulistus kansaa samalla tavalla, kuin se nykypäivänä yhdistää? Vaikka historiaa opiskelenkin, vuosi 1917 on minulle hyvin vierasta aluetta, ja näin juhlavuoden kunniaksi oli vihdoinkin aika ottaa se haltuun. Punaisen leijonan maa on hyvä lopetus juhlavuodelle, ja mielenkiintoinen aloitus (huomattavasti synkemmälle) sellaiselle. Mikä meni vikaan, kun itsenäisyysjulistusta seurasi alle kahdessa kuukaudessa sisällissota?

Sture Lindholm, Vankileirihelvetti Dragsvik (Atena)
Jos yleisteos ei innosta, sisällissodan käänteet ovat tuttuja, ja haluaisi suhteellisen uutta tietoa menneestä Suomesta, kannattaa kääntyä Lindholmin Dragsvikin vankileiristä kertovan kirjan puoleen. Teoksen kriittinen suhtautuminen aikaisempaan tutkimukseen vakuutti minut täysin, ja maineeltansa Hennalan tai Suomenlinnan vankileirien varjoon jääneen Dragsvikin leirin historia paljastui kiinnostavaksi lukukokemukseksi. 

Ilari Aalto & Elina Helkala, Matka muinaiseen Suomeen (Atena)
Matka muinaiseen Suomeen on perinteinen lahjakirja. Siinä on paljon kuvia, ja lukijaystävällistä tekstiä, sekä infolaatikoita aiheiden vierestä. Se nostaa esille arkipäiväisiin maisemiimme soluttautuneita jälkiä menneisyydestä, ja mahdollistaa maailman katselun jälleen uusin silmin. Muinaiskohteiden lisäksi mukana on tarjolla paljon faktaa siitä, miten menneisyyden Suomessa on eletty, ja kirja varmasti palvelee myös vähän vähemmän historiaa lukeneita lahjansaajia. 


Jännitystä:
Lauri Mäkinen, 50/50 (Siltala)
Luen hyvin vähän jännityskirjoja tai dekkareita, ja onnekseni ainoa kirja, jonka genreen tänä vuonna luin sopii tälle listalle paremmin kuin hyvin. 50/50 sijoittuu jatkosodan ajalle, jossa sotaetsivä Härmän tulee selvittää, kumpi metsästä löytyneistä henkilöstä on kadoksissa oleva desantti. Kirja tempasi mukaansa heti ensimäisten sivujen jälkeen, ja piti kaikessa kauheudessaan otteessaan loppuun saakka. Herkempi lukija ei tästä tule nauttimaan, mutta jos yllättävän kaunistelematon sotakuvaus ja salapoliisijännärit ovat mieluisia, 50/50 voisi olla oikea valinta. 


Fiktiota:
(Toim.) Juri Nummelin, Sadan vuoden unet (Jalava)
Satujen uudelleen kerronta oli jonkin aikaa kuumin trendi nuorten aikuisten kirjojen parissa. Ja se vei minutkin mukanansa. Tuhkimo, Tähkäpää ja Punahilkka taipuivat scifi-seikkailuun, Kaunotar ja hirviö siirrettiin keskelle eeppistä haltijamaailmaa. Sadan vuoden unissa otetaan vielä askel pidemmälle, kun prinsessa Ruusunen, Lumikki ja Lumikuningatar kääntyvät aikuisten saduiksi. Ennakkoluulottomalle lukijalle on luvassa hyytäviä sekä hauskoja lukukokemuksia, sillä satuja on tarjolla 13 kappaletta kolmeltatoista kokeneelta kirjailijalta.

Margaret Atwood, Orjattaresi (Tammi)
Feministisen fiktion klassikoksi noussut Orjattaresi teki paluun, kun siitä ilmestyi TV-sarja, ja samaan aikaan mielenosoituksissa ympäri Yhdysvaltoja käskettiin: "Make Margaret Atwood fiction again". Tulevaisuuteen sijoittuvassa dystopiassa fundamentalisti kristityt johtavat Gileadin tasavaltaa, ja naiset ovat alistettu täysin miesten omaisuudeksi. Synkkä tulevaisuudenkuva ei kuulosta kovinkaan jouluiselta, mutta Orjattaresi on kaikessa ahdistavuudessaankin tajunnanräjäyttävä sekä silmiä avaava lukukokemus. Se on moderni klassikko, jonka kuuluisi olla kaikkien lukulistalla. 

Holly Bourne, Oonko ihan normaali ja Mikä kaikki voi mennä pieleen? (Gummerus)
Nuoremmille lukijoille on yhtälailla tarjolla feminististä fiktiota, kun Holly Bournen The Spinsters-sarjasta on suomennettu jo kaksi osaa. Sydäntä lämmittävä tyttöjen välinen ystävyys on keskiössä tässä sarjassa, jonka jokainen osa käsittelee kaveriporukan yhtä jäsentä. Ystävät eivät unohdu romanssien varjoon, eikä vaikeudet romuta välittömästi aiemmin luotua yhteyttä. Raskaitakin aiheita käsitellään terveellisesti huumorin kautta, eikä tosiaan feministiseltä twistiltä voida välttyä. Vaikka ensimmäistä osaa ei kauppojen hyllyistä löytyisikään, sarjan voi aloittaa lähes vaikeuksitta myös toisesta osasta.


Faktaa(-ish):
Iltasatuja kapinallisille tytöille (Kustantamo S&S)
Ei kahta ilman kolmatta, eli tämän syksyn kovin uutuus lastenkirjallisuuden puolelta. Eli 100 sivun mittaista tarinaa merkittävistä naisista ympäri maailmaa. Tämä kirja sopii niin lapsille kuin aikuisille tai tytöille ja pojille. Oman tarinansa ovat saaneet sellaiset tunnetut hahmot kuten Marie Curie, Margaret Thatcher ja Astrid Lindgren, mutta listassa on myös monta vierasta nimeä. Kirja on täynnä henkilöitä, jotka sopivat yhtä hyvin esikuviksi kuin Steve Jobs, Beethoven, Michael Phelps tai Nelson Mandela. Jokainen kapinallinen ansaitsee oman versionsa tästä kirjasta. 

John Lloyd & John Mitchinson, Tietoa kaikkitietäville (Otava)
Joululahjakirjojen ei tarvitse olla aina täynnä raskasta asiaa, vaan välillä 320 sivua hauskoja, turhia faktojakin voi riittää. Tietoa kaikkitietäville tarjoilee nimensä mukaisesti juuri sitä. Jos haluat, että lahjansaaja oppii tietämään missä gorillat nukkuvat, mikä oli ensimmäinen eläin avaruudessa ja mikä värinen taivas oli antiikin Kreikassa, tämä kirja on täydellinen siihen. Se tyydyttää varmasti tiedon janoisimmankin hetkeksi, mutta mahdollisesti altistaa lähipiirin ihmiset ainakin hetkellisesti turhan tiedon tulvalle. 

Blowfish's Oceanopedia - 291 Extraordinary Things You Didn't Know About the Sea
Samaan tapaan tietoa kaikkitietäville, Blowfish's Oceanopedia tarjoaa kiinnostavaa lisätietoa alueesta, joka kattaa 70 prosenttia maapallon pinta-alasta. Jos meret kiinnostavat enemmän kuin kauhistuttavat, englanniksi lukeminen ei ole ongelma ja esteettisesti mielyttävät kirjat tervetulleita, suosittelen suuntaamaan kirjakaupan luontohyllylle, ja toivomaan että tätä Oceanopediaa löytyisi valikoimista!

Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo, Vihan ja inhon internet (Kosmos)
Hassun hauskojen faktakirjojen jälkeen on hyvä palalta taas synkempien teemoje pariin. Vihan ja inhon internet on tunteita herättävä kokonaisuus, journalistinen sarjakuva vihapuheesta ja internetin julmemmista äänistä. Millaisia viestejä aktivistit internetissä saavat, keitä he ovat ja ketkä viestejä lähettelevät? Näihin Vihan ja inhon internet vastaa vielä Suomessa suhteellisen tuoreella tavalla, faktaan perustuvalla sarjakuvalla. Nopealukuinen ja kauniisti kuvitettu teos on sopiva lahja ennakkoluulottomille lukijoille.

+
Klassikot antikvariaateista
Jos tuntuu siltä, että uutuudet- eivät puhuttele, tai lahjansaaja ei välttämättä lämpene viime aikaisista julkaisuista, kannattaa suunnata antikvariaattiin. Vanhat, 1940 ja 50-luvulla ilmestyneet painokset klassikoista ovat ainakin vieneet oman sydämeni mennessään, ja ne sopivat koriste-esineinäkin monenlaiseen sisustukseen. Kun käytetyn kirjan rinnalla antaa vielä aineettoman lahjan, tai lahjoittaa osan uuden kirjan hinnasta säästetyistä rahoista hyväntekeväisyyskohteeseen, voi tukea tehokkaasti luontoa vähemman rasittavaa joulua!


* * * * *

Ehkä inspiraatio löytyi tästä listasta, jonkun lehden tai toisen bloggarin julkaisusta, tai ehkä täytyy vielä suunnata kirjakauppaan kysymään myyjän neuvoa, mutta kirjan etsinnässä ei kannata luovuttaa! Listauksesta inspiroituneena, huomiseksi sunnitteilla on kommentointia ennakkoluuloista ja liian varovaisista lahjanhankkijoista!

2 kommenttia:

  1. Kirjalahjavinkkejä on aina kiva lueskella, kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Välillä saattaa löytää yllättäviäkin ideoita, kun lukee muiden listoja! :)

      Poista