lauantai 30. joulukuuta 2017

Vuoden luetut

Tänä vuonna olen ylittänyt itseni luettujen kirjojen määrässä, kun vastoin kaikkia odotuksia saan luettua lopulta yhteensä 100 kirjaa. Vaikka vuosi on vierähtänyt ohitse nopeasti, tuntuu siltä, että tammikuun ensimmäisten kirjojen lukemisesta on vähintään puolitoista vuotta. Sen takia tänä vuonna päätin hieman tarkastella mennyttä. Heti alkuun nostan esille vuoden suosituimmat postaukset bloggerin kävijätilastojen mukaan, jotka olivat Ylpeydestä sekä Äänikirjat 101

Kokosin käteväksi todetusta Excel-taulukostani joitakin "hauskoja" taulukoita menneen vuoden kirjoista, koska kukapa ei rakastaisi taulukointia ja luetteloita.

* * * * *
Tämä postaus on syytä aloittaa ensimmäisenä tällä, eli vuoden 2017 lukusuosikeillani:
Sodassa ja rakkaudessaChris Cleave
(Mitä pidempää lukemisesta kuluu aikaa, sitä enemmän alan pitämään tästä kirjasta.)
Oonko ihan normaali?Holly Bourne
Stalking Jack the RipperKerri Maniscalco
Syysprinssi Anja Kauranen
My Lady JaneCynthia Hand, Brodi Ashton & Jody Meadows
NaparetkiBea Uusma
Kielletty hedelmä, Liv Strömquist
The Subtle Art of Not Giving a Fuck, Mark Mason
Vihan ja inhon internet, Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo

Lista oli alunperin 24 kirjan mittainen, ja tässäkin on tämän hetken fiiliksen mukaan valitut kirjat, ei missään tietyssä järjestyksessä. Kysykää huomenna, ja luultavasti tämä on jo moneen kertaan muuttunut.

Tammikuussa asetin Goodreadsin lukutavoitteen silloin melkein mahdottomalta tuntuvaan 40 kirjaan, minkä jouduin jo kesäkuussa korottamaan 75 kirjaan. Tämä tavoite tuli täyteen marraskuun alussa, ja kuten todettu, pääsen lopettelemaan vuoden sopivasti 25 kirjaa yli tavoitteen.

Kirjat jakaantuivat vuoteen seuraavasti:
Näitä on turha sen suuremmin lähteä analysoimaan, lukuinnostuksen kaudet kyllä näkyvät selvästi, kuten myös hieman pidemmät lukujumit.
Eniten kirjoja lopulta luin joulukuussa, eli 16 kappaletta. Vähiten sen sijaan kirjoja tuli luettua huhtikuussa, kun en saanut luettua kuin kaksi kirjaa.

Luetuista kirjoista vanhin on vuonna 1915 julkaistu Spoon River antologia, ja vuoden uutuuksia tuli lopulta luettua yhteensä 35 kappaletta. Kovinkaan vanhoja kirjoja listaan ei mahtunut, kun sadasta kirjasta yhdeksän on julkaistu 1900-luvulla, ja näistäkin ainoastaan neljä (Spoon River, Sudenmorsian, Oma huone ja Jäähyväiset aseille) on julkaistu ennen 1950-lukua.
Uudemmista kirjoista 2010-luvun vuosista jokaiselta luin enemmän kuin kaksi kirjaa, vuosilta 2015 ja 2016 enemmän kuin kymmenen.

Kuten moni on varmasti jo huomannut hurahdukseni äänikirjoihin, mikä näkyy myös lukutilastoissani. E-kirjoihin hairahdin ainoastaan kaksi kertaa, fyysiseen kirjaan tartuin lopulta 46 kertaa, ja äänikirjana kuuntelin yhteensä 52 teosta.
Äänikirjat ovat myös suurin syy, miksi tänä vuonna luin 52 kirjaa englanniksi. Vaikka suomen kielisiä äänikirjoja on listassa muutama, pääasiallinen kuuntelukieleni on kuitenkin englanti (Audiblen tarjonnan takia). Suomeksi luin 48 kirjaa, eli aika tasoissa kuitenkin ollaan kielten välillä.

Tässä vielä kaavio mistä kirjani olen vuoden aikana hankkinut


Kirjoja löytyy kaikkiaan 20 eri genrestä, joista isoimmat ovat YA-romantiikka (17 kirjaa) sekä historialliset romaanit (14 kirjaa). Fantasiaa luin vuoden aikana vain yhdeksän kirjan verran, mikä yllätti itseäni suuresti, ottaen huomioon miten paljon aiemmin olen lukenut tätä genreä. Taulukossani olin antanut paranormaaleille/urbaanille fantasialle oman kategoriansa, joten nämä yhdistettynä näitä kirjoja tulisi yhteensä 16.

* * * * *

Uteliaisuuttani olen kerännyt hieman tietoa myös kirjailijoista.

Sadasta kirjasta kovinkaan moni ei ole saman kirjailijan kirjoittamia kirjoija. Nopeasti ahmittavia YA-romansseja kirjoittavan Kasie Westin kirjaan tartuin vuoden aikana viisi kertaa, ja Kaari Utrion kirjoista luin neljä. Koska luin Jenny Hanin To All the Boys I've Loved Before trilogian kokonaan vuoden aikana, hän on kirjailijalistan kolmantena. Seitsemältä kirjailijalta luin kaksi kirjaa, ja loput 74 kirjaa ovat yksittäisiltä kirjailijoilta.

Hauskoista faktoista ensimmäisenä mieleen tuli tietenkin kirjailijoiden sukupuolijakauma, joka oli hyvin selvä. Luin kaikkiaan 20 miesten kirjoittamaa kirjaa, ja 71 naisten kirjoittamaa kirjaa. Viisi kirjoista oli kahden tai useamman kirjailijan yhteinen projekti. Tosin mukaan ei ole laskettu esimerkiksi Sä maksat - kirjaa, jonka on kirjoittanut kaksi miestä.

Myös syntymämaan mukaa lajiteltuna, kaksi maata oli selväsi yliedustettuna. Suomalaisia kirjailijoita tuli luettua 31 kirjan verran, ja yhdysvaltaltaisia 52 kirjaa. Näissä molemmissa on toki samoja kirjailijoita, joten todellisuudessa numero on hieman matalampi molemmissa. Englantilaisia kirjialijoita oli seitsemän, ja muita maita listassa oli Australia, Kanada, Nigeria, Ranska, Ruotsi ja Malta.

* * * * *

Pitkän ja tekstipainotteisen postauksen lopuksi voisi vielä näiden tilastojen valossa listat mahdollisia uudenvuodenlupauksia tulevalle vuodelle:

- Enemmän miesten kirjoittamia kirjoja
- Muualtakin maailmasta, kuin Yhdysvalloista tai kotimaasta
- Muutama vanhempi kirja
- Paluu takaisin fantasian pariin
- Ehkä vähän vähemmän romantiikkaa
- Sekä huomattavasti enemmän oman hyllyn kirjoja luettavaksi

P.S Goodreadsin tekemän koonnin kirjoistani voi käydä katsomassa täältä: Year in Books 2017

2 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoinen ja kattava kooste. Olet lukenut todella huiman määrän kirjoja ja vau, mikä äänikirjojen osuus! Minunkin pitäisi ehkä vihdoinkin kokeilla äänikirjaa ENSIMMÄISEN kerran :D Onko sinulla ketään suosikkilukijaa (englanniksi tai suomeksi, ihan sama)?

    Meillä on tänä vuonna ainakin yksi suosikkikirja: Bea Uusman Naparetki. Se oli aivan ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole välttämättä mitään suosikkilukijaa, yleensä en välitä kovinkaan paljoa siitä :D Stephen Fry on kyllä todella hyvä Harry Pottereiden lukijana, mutta muuten en uskalla suositella "julkkiksia" lukijoina. Ainakin mulla tulee helposti, että kuvittelen kertojan sitten sen äänen näköisenä, mikä ei välttämättä ole aina kaikista ideaaleinta. Mutta kannattaa kokeilla, äänikirjat on kyllä ollut todella hyvä löytö!

      Naparetki on ehdottomasti yksi vuoden parhaista, kuolaan koko ajan sitä kovakantista versiota, kun pokkari ei ollut läheskään niin ihana visuaalisesti...

      Poista