torstai 21. joulukuuta 2017

Kirjabloggaajien joulukalenteri: Luukku 21


Kolme yötä jouluun on. Ja todellisuudessa olin hyvin, hyvin lähellä jättää tilaisuuden käyttää tätä avausta, koska olisiko yhtään ilmeisempää aloitusta tämän päivän joulukalenterin luukulle? Mutta siinä tapauksessa joku olisi varmasti pettynyt, enkä voi väittää etteikö joku osa sisälläni nauti suuresti siitä, että sain aloittaa postauksen näin.

Eilen osana kirjabloggaajien joulukalenteria, Unelmien aika-blogissa tutustuttiin jouluklassikko Pähkinänsärkijään, ja huomenna luukku avataan Mrs Karlssonin blogissa. Tänään on kuitenkin minun vuoroni fiilitellä uhkaavasti lähestyvää aattoa, ja ehkä inspiroida kaikkia lukijoita viime hetken nautiskeluun kiireen keskellä!

* * * * * 

Siispä haluan jakaa teidän kanssa minun tämän joulun kaksi suosikkireseptiä. Tässä idea yöllisen paketointiurakan kaveriksi, tai ihan vaan jos haluaa sytyttää muutaman kynttilän, laittaa rauhallista musiikkia taustalle ja lukea hetken aikaa kirjaa vailla kiirettä.

Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, etten pidä ruokablogia, ja ruuanlaittoni perustuu lähinnä "vähän sinnepäin"-asenteeseen sekä hyvään tuuriin, joten tarkkoja mittamääriä minulla ei ole tarjota.


Itsetehty suklaa(levy)
Tarvitset:
  • Taloussuklaata
  • Pussi Werther's Original - karkkeja
  • Merisuolaa
- Aloita murskaamalla Werther's Original-karkkeja. Näitä kannattaa jo valmiiksi murskata reilummin, jotta ne riittävät koko levylle. Itse käytin viinipullon pohjaa, ja laitoin karkit taitetun talouspaperin väliin, mutta varmasti paljon tehokkaampiakin keinoja löytyy :D
- Sulata suklaa (itse mikrottomana käytin vesihaudetta). Suklaata kannattaa olla reilummin, sillä valmiina ohut suklaalevy sulaa nopeasti.
- Laita leivinpaperi uunipellille, ja kun suklaa on juoksevaa kaavi se paperille. Levitä tasaiseksi, hieman paksummaksi levyksi.
- Sirottele murskatut karkit koko suklaan leveydelle, ja sen jälkeen hieman harvempaan merisuolaa. Käytin karkeaa merisuolaa, jota hieman hienonsin, jottei liian isoja sattumia osu johonkin kohtaan.
- Nosta jääkaappiin ja anna jähmettyä. Suklaa kuoriutuu irti paperista, ja sen voi sitten paloitella veitsellä tai käsin.

Viimeisen kahden viikon aikana olen kokeillut ainakin kymmentä eri yhdistelmää, ja tullut siihen tulokseen, että tämä on niistä kaikista paras. Hyvin suklaan joukkoon sopii kuitenkin myös piparminttutangon palaset, karpalot ja chili. Pähkinöiden uskoisin toimivan, joten valinnan varaa on!

Mausteinen (punaviini)kaakao
Tarvitset:
  • Maitoa
  • Oivariiniä (tai muu vastaava)
  • Taloussuklaata
  • Jauhettua inkivääriä
  • Cayennepippuria
  • Kanelia
  • Merisuolaa
Halutessa:
  • Punaviiniä
  • Sokeria
- Mittaa kattilaan niin monta kupillista maitoa, kun kaakaota on tarkoitus keittää. Kupit kannattaa jättää hieman vajaiksi, jos haluaa lisätä punaviiniä
- Pudota maidon joukkoon pienen pieni nokare Oivariiniä, sekä oman maun mukaan taloussuklaata. Itsellä isoon Iittalan Taika-kuppiin kolme - neljä palaa on ollut sopiva
- Lisää mausteet kattilaan, inkiväärin ja cayennepippurin kanssa kannattaa olla varovainen, ja suolaa ei tarvitse muutamaa kidettä enempää
- Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut ja maito lämmennyt
- Halutessa lisää punaviiniä, tätä olen lisännyt silmämääräisesti, mutta kupilliseen ehkä puolisen desiä, jos joku mitta pitäisi määritellä
- Kannattaa maistaa kaakaota, ja tarvittaessa lisätä sokeria hieman

Ensimmäisellä kerralla, kun tein kaakaon näillä aineilla inkivääriä ja cayennepippuria tuli aivan liikaa, joten sitä kannattaa varoa. Suosittelen laittamaan mausteita sekä viiniä varovaisesti, ja maistelemaan lusikalla, miten paljon niitä uskaltaa lisätä.

* * * * *

Joulussa pidän eniten lahjojen antamisesta, perheen kanssa vietetystä ajasta ja siitä, kun saa hyvällä omalla tunnolla vain olla. Viimeieen kuuteen vuoteen en ole oikein jaksanut fiilistellä joululauluja, parina viime vuonna olen tehnyt joulusoittolistan näin alle viikkoa ennen aattoa. Nyt kun asuu yksin, ja lähtee viettämään joulua muualle, niin ei pääse edes oikein nauttimaan siitä joulun järjestelystä paketointia lukuunottamatta.

Tänä vuonna olen yrittänyt lahjoja miettiessä yrittänyt löytää mahdollisimman tarpeellisia, ja/tai eettisesti kestäviä lahjoja. Kirjoja lukuunottamatta olen tehnyt paljon itse, lahjoittanut osan lahjarahoista hyväntekeväisyyteen, ja ostanut Lushilta kierrätyspakattuja tai täysin pakkaamattomia tuotteita. Vaikka lahjojen antamisesta nautinkin, sitäkin voi aina yrittää tehdä vähän vastuullisemmin!

Hyvää joulun odotusta kaikille, ja muistakaa rentoutua vielä viimeisten joulukiireiden keskellä!

2 kommenttia:

  1. En olekaan koskaan tehnyt itse suklaata. Hyvä joululahja.

    Rauhallista joulun aikaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, se on nopeaa ja helppoa, ja itse asiassa todella hyvääkin!
      Rauhaisaa joulua sinullekin :)

      Poista