tiistai 19. joulukuuta 2017

7 vinkkiä lahjakirjan hankintaan


Eilistä lahjavinkkilistaa kirjoittaessani mielessäni pyöri paljon kirjalahjojen antamiseen liittyviä vinkkejä, mutta lukijaystävyyden vuoksi jouduin hylkäämään ajatuksen sisällyttää ne kirjavinkkien yhteyteen. Lupailin kuitenkin tälle päivälle kommentointia ennakkoluuloista ja liian varovaisista lahjanhankkijoista, joten tässä pari yleisempää vinkkiä siihen, miten kirjalahjaa kannattaa lähteä kohtaamaan!

* * * * *

1. Mieti ennen kaikkea paljon lahjansaaja on lukenut
Ikä ei välttämättä automaattisesti kerro lukukokemuksesta, ja kirjavinkkauksia pyytävältä haluaisin ensimmäisenä kuulla sen, paljon on lukenut, ja vasta sitten minkä ikäiselle lahja on menossa. Jos 12-vuotias on lukenut kaikki Harry Potterit, hän kyllä pystyy lukemaan jo vähän rajumpaa nuortenkirjallisuutta, eikä kaikki lastenromaaneiksi luokiteltavat varmasti innosta enää samalla tavalla. Muutkin Rick Riordanin kirjat kuin Percy Jacksonit saattaisi kelvata 12-vuotiaalle.
Toisaalta vähän lukukokemusta omaavalle aikuiselle ei kannata heti ensimmäisenä antaa välttämättä 900 sivun post-modernia yhdenpäivän romaania. Esimerkiksi elämänkerrat tai dekkarit voisivat sopia tällaiselle henkilölle.

2. Sukupuolella ei ole väliä
Olen kuullut liian monta kertaa kirjoja suositellessa, että ehdotukseni ei kelpaa, kun se on tulossa lahjaksi miehelle. Koska se on naisen kirjoittama. Tämän vuoden Finlandia-ehdokas Jääkansi ei kelvannut tästä syystä. Eikä se oli ainoa esimerkki, mikä tulee mieleen.
Samalla kaavalla oletetaan, että miehet lukevat vain elämänkertoja tai sotakirjoja, pojille annettavissa kirjoissa ei voi olla tyttöä päähenkilönä, ja niin edelleen. Kannattaa tutustua kirjan sisältöön, ennen kuin tyrmää sen täydellisesti. Sodasta kiinnostuneelle miehelle voi sopia ihan hyvin Esa Sirénin lisäksi vaikka Anneli Kannon Veriruusut. 

3. Kannattaa selvittää millaiset kirjat ovat innostaneet kohdetta aiemmin
Oikeastaan lukukokemuksen lisäksi toinen tärkeä kysymys. Jos joku on lukenut pelkästään tietokirjallisuutta, ei välttämättä kannata yllättää eeppisellä fantasialla. Tai toisinpäin. Pieni salapoliisityö voi olla tarpeen jos ei ole keneltä kysyä lukumieltymyksistä. Mitä lahjansaajan kirjahyllyssä näyttäisi olevan?

Vähän lukeneelle kannattaa etsiä kirjoja, joiden aiheet kiinnostavat muuten. Musiikkifaneille löytyy musiikkikirjoja, urheilutyypille elämänkertoja laidasta laitaan, oli laji sitten lätkä, nyrkkeily tai urheiluhieronta (Petteri Ala-Kivimäen Yrjövuori vaikutti hyvinkin mielenkiintoiselta!). Esimerkiksi räp-yhtye Gasellien kahden jäsenen kirjoittama Sä maksat voisi toimia saman tyyppistä musiikkia kuuntelevan nuoren lahjaksi. Ihan omakohtaista kokemusta tässäkin on, kun lukemista vihaava siskoni ahmi Tommi Kovasen Kuolemanlaakson muutamassa päivässä. Lätkäfani innostui kiekkoilijan kokemuksista niinkin paljon, että pyysi joululahjaksikin kirjaa.

4. Uusista aluevaltauksista voi löytyä yllättäviä suosikkeja
Toisaalta ei kannata seurata mielenkiinnonkohteita orjallisesti. Varsinkin jos tuntee lahjansaajan paremmin, voi hänelle ostaa jotain sellaista, mikä voisi kiinnostaa. Kenenkään puolesta ei kuitenkaan voi päättää, onko kirja hyvä vai ei. Yhden kirjailijan superfani voisi esimerkiksi nauttia samantyyppisen toisen kirjailijan tuotoksista. Historiasta pitävälle voi varovasti tarjota dekkaria Lauri Mäkisen 50/50 muodossa, tai välillä kaunokirjallisiakin piirteitä saavuttavaa Bea Uusman Naparetkeä. Fantasiafani taas voisi nauttia Margaret Atwoodin kirjoista.

5. Luota intuitioon
Kun ei ole ihan varma, kannattaa lähteä lukemaan ennakkoluulottomasti takakansia, arvosteluja tai joulukuvastoja. Jos jostain kirjasta lähtee selvästi sellainen "X voisi pitää tästä" fiilis, kirjan nimi kannattaa ainakin laittaa ylös. Yllättävän usein intuitio voisi olla oikeassa, kun ei ala liikaa väittelemään sen kanssa. Kuten todettu, loppujen lopuksi ei voi etukäteen varmasti tietää, että mikä kirja ketäkin mielyttää.

6 Selailtava kirja on aina hyvä ratkaisu
Jos ei keksi yhtään mitään, kannattaa kääntyä selailtavien kirjojen puoleen. Sellaisten, joissa on paljon kuvia, lyhyitä tekstilaatikoita, tai vaikka reseptejä. Yleishyödyllisiä keskustelun aloittajia tai kahvipöytäkirjoja. Tove Jansonin kuvittama Hobitti, Iltasatuja kapinallisille tytöille, tai vaikka Katie Scottin ja Kathy Willisin Kasvikunta-kirja. Näitä kirjoja löytyy oikeastaan kaikista kategorioista, ja ovat usein mielenkiintoisia myös sisällöllisesti!

7. Kannattaa rohkeasti kysyä neuvoa 
Oli kyseessä sitten kirjakaupan myyjä, kaveri, bloggari, Instagramin kirjaihmiset, Twitter tai lahjansaaja, niin aina voi kysyä neuvoja! Toiselta saattaa saada yllättävän hyviäkin vinkkejä, kun ei ole samaa näkemystä kuin itsellä!

* * * * * 

Ehkä hiljalleen minäkin olen alkanut virittäytyä joulutunnelmiin, kun jouluviikolle ollaan päästy. Seuraavan kahden viikon aikana tuskin perinteisiä arvostelubloggauksia on luvassa (vaikka niitä kyllä on luonnoksiin kertynyt), mutta luvassa on jotain varmasti jotain muuta yhtä kiinnostavaa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti