maanantai 27. kesäkuuta 2016

Blogger Recognition Awards

Sain Cillalta (Cilla in Wonderland) juuri sopivasti blogini viisi vuotispäiväksi Blogger Recognition Awards - palkinnon, kiitos todella paljon tästä!

Haasteen säännöt:1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen
2. Kerro lyhyesti, kuinka aloitit bloggaamisen
3. Annan ohjeita aloitteleville bloggaajille.
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi
5. Nimeä kymmenen bloggaajaa palkinnonsaajiksi

Kuinka aloitin bloggaamisen?

Vasta juuri pääsin tosiaan sitä muistelemaan blogin syntymäpäivien merkeissä. Kerrattakoon vielä kuitenkin tarina. Oli juhannus 2011. Muistan, että niihin aikoihin luin aivan valtavia määriä, ja selailin läpi kirjablogeja, sekä lukuvinkkien toivossa että uteliaisuudesta. Halusin alkaa bloggaamaan, mutta kykyni sitoutua ja alkaa vain tekemään jotain on aina ollut hieman heikohko, ja aiemmat blogihankkeet ovatkin kaatuneet siihen. Silloin päätin, että pystyn kyllä tähän. Eihän se nyt niin vaikeaa voisi olla.

       Fast foward viisi vuotta, n. 60 lukijaa, 19 000 kävijää ja 19 postausta (+ varmaan parikymmentä poistettua julkaisua) myöhemmin, tässä sitä edelleen ollaan. Ehkä blogini ei koskaan saanut sellaista tuulta siipiensä alle, mitä sitä aloittaessani toivoin, mutta se on edelleen elossa. Sivujen välissä tuntui hyvältä nimeltä silloin, ja sinä se on pysynytkin. Blogin perustaminen on päätös, jota en kadu, mutta joka on kyllä ehtinyt tuottaa päänvaivaa ja tuskaa, kun muistaa laiminlyöneensä koko homman usean kuukauden ajan...

Ohjeita aloitteleville bloggaajille?

Etukäteen voin jo varoittaa, että osa näistä ohjeista tulee olemaan sellaisia "älä tee niin kuin minä teen, vaan tee niin kuin minä sanon" - tyyppisiä, asioita joita olen kantapään kautta oppinut, tai edelleen yritän opetella.

  1. Suunnittele! Jo ennen kuin julkaiset ensimmäisen tekstin, kannattaa suunnitella edes sen verran, että tietää mitä itse haluaa, millaisessa tahdissa pystyy lukemaan ja julkaisemaan jne. Ajatuksia kannattaa kirjoittaa ylös, ja varata vaikka tietty päivä tai aika, jona istuu alas ja kirjoittaa bloggauksen.
  2. Älä välitä muista! Kirjabloggaus ei ole kilpailu. Ei kannata ottaa paineita siitä, miten monta postausta blogi x on julkaissut, tai miten monta kirjaa blogi y ehtii lukemaan kuukaudessa. Kannattaa panostaa sisällön laatuun ennemmin kuin määrään. On myös syytä muistaa, että elämäntilanteet ovat erilaisia, opiskelija ei välttämättä ehdi lukemaan läheskään yhtä paljon kuin eläkkeellä oleva.
  3. Tee asiat loppuun! Tämä on juuri näitä älä tee niinkuin minä teen, vaan tee niin kuin minä sanon ohjeita. Oli kyseessä sitten sosiaalinen media, blogin ulkoasu, tekstin kirjoittaminen, mikä tahansa. Tee aloitettu asia loppuun. Rästissä olevat tehtävät jäävät vaivaamaan ja profiilikuvattomalle Facebook-sivulle meneminen vain ärsyttää.
  4. Muista yhteisö! Kirjabloggaajat ovat ystävällinen ja mukava blogiyhteisö, ja kannattaa osallistua sen toimintaan. Kommentoi, keskustele, suosittele, osallistu tapaamisiin jne. Seuraa kirjablogeja myös muissa sosiaalisen median kanavilla. Älkää tosiaan tehkö niin kuin minä, ja roikkuko mukana omituisen hiljaisena jäsenenä joka aina silloin tällöin ilmaantuu paikalle. Samalla tavoitat myös laajemman yleisön. (Kirjabloggaajia löytyy mm. Facebookista, Twitteristä, Goodreadsista ja Instagramista

     +1. Muista olla oma itsesi. Kirjoita omalla tyylillä, niistä asioista jotka itseäsi kiinnostaa. Ei ole väliä onko lukemasi kirja ennakkoon saatu arvostelukappale, kahden vuoden takainen keskinkertainen tekele vai sata vuotta vanha klassikko. Lukijoiden, kävijöiden tai kommenttien määrää ei kannata tiirailla pakkomielteisesti, ne kyllä karttuvat ajan ja aktiivisuuden myötä.

Palkinto on ehtinyt kulkeutua jo monessa blogissa, ja sen takia en nyt ala ketään erityisemmin nimeämään :)

5 kommenttia:

  1. Vahvasti samaa mieltä tuosta, että muiden blogeja ei kannata vertailla omaan. Turhaa stressiäkään ei tarvitse ottaa, sillä bloggauksen pitäisi olla kiva harrastus - eikä se blogi mihinkään katoa, vaikka ei viikkoihin kävisikään sitä päivittämässä. Kukin tavallaan:)

    VastaaPoista
  2. Kakkoskohta on tosi tärkeä. Ei tästä harrastuksesta saa tehdä pakkomiellettä, blogineuroosia. :)

    Yksi pyyntö: Älä enää poista postauksiasi jälkikäteen. Ne ovat kivaa historiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan noi vanhojen postausten poistaminen nyt jälkeenpäin harmittaa, niistä olisi sitten nähnyt oman kirjoittamisen kehittymistä jne. Täytyypä kaivella olisikohan niitä vielä jossain olemassa.

      Hauska huomata, että muutkin ovat samaa mieltä näistä vinkeistäni, sekä sinä että myös Jassu!

      Poista
  3. Kiva kun vastasit haasteeseen! :) Samaa mieltä olen jo edellä kommentoineiden kanssa. Ei bloggauksesta kannata ottaa turhaa stressiä (tosin olen syyllistynyt siihen useampaan kertaan...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietenkin! Haasteet on aina ihan mukavia tehdä, saa ainakin hyvän syyn kirjoitella :D

      Poista