perjantai 17. helmikuuta 2017

Rebecca Solnit: Men Explaining Things to Me

Törmäsin kirjaan Men Explaining Things to Me puoliksi vahingossa. Etsin Feministiseen lukuhaasteeseen lukemista Goodreadsista, samalla selasin tutkimuskirjallisuutta kandidaatin tutkielmaani varten, ja kävin läpi feminstisiä Tumblr-blogeja. Kaikkia näitä kolmea yhdistää se, että päädyin lopulta lukemaan Rebecca Solnitin kirjasta (joka julkaisunsa aikoihin inspiroi Academic Men Explaining Things to Me-blogia).

* * * * *
In her comic, scathing essay “Men Explain Things to Me,” Rebecca Solnit took on what often goes wrong in conversations between men and women. She wrote about men who wrongly assume they know things and wrongly assume women don’t, about why this arises, and how this aspect of the gender wars works, airing some of her own hilariously awful encounters.(- -)
This book features that now-classic essay with six perfect complements, including an examination of the great feminist writer Virginia Woolf ’s embrace of mystery, of not knowing, of doubt and ambiguity, a highly original inquiry into marriage equality, and a terrifying survey of the scope of contemporary violence against women.

* * * * *
Rebecca Solnitin feministisistä esseistä koostuva Men Explaining Things to Me on sisällöllisesti mielenkiintoinen, ja esteettisiltä ominaisuuksiltaan tajunnan räjäyttävän kaunis. Niinkin kaunis, että olin lukupäiväkirjaani kirjoittanut siitä kahteen kertaan, samalle sivulle, täysin samoilla sanoilla "esteettisesti mielyttävä kirja".

Käytän tätä ilmaisua varmasti jokaisesta feministisestä kirjasta, mutta Solnitin esseekokoelma on hyvin ajatuksia herättävä. Mutta vielä enemmän se on silmiä avaava. Vaikka esseet käsittelevät jonkin verran tyypillisiä feminismiin liittyviä teemoja, ainakin itsestäni tuntui siltä, että monet niiden aiheista ovat lähestymistavoiltaan edes vähän normaalista poikkeavia. Kirjan nimikkoessee on se, jota pidetään, nyt jo feministisessä keskustelussa asemansa vakiinnuttaneen, mensplaining-termin alkulähteenä.

Jos jotain pahaa sanottavaa Solnitin esseistä pitäisi sanoa, on se, että olisin kaivannut viitteitä tukemaan esimerkiksi hänen esille tuomia tilastojansa. Kahden yliopistovuoden aikana lähdekritiikki on alkanut pilata lukukokemuksiani, ja arvioin jatkuvasti tekstien tieteellistä luotettavuutta. Vaikka todellisuudessa yleensä kustantajat poistavat kaiken akateemisuuden "valtavirtalukijoille" julkaistavista kirjoista, joten syy tässäkin tapauksessa on luultavasti siellä päässä.

Olen lukenut viime aikoina yllättävän paljon feminististä kirjallisuutta. Romaaneja, esseitä, runoja. Sen takia huomaan myös hakeutuvani jatkusvasti kohti monimutkaisempaa lukemista aiheesta (Toinen sukupuoli, tapaamme vielä). Haastavuudeltaan Solnitin esseet eivät ole kovinkaan vaikeita, mutta tiettyjä perusasioita kannattaa olla hallussa, jotta kirjasta voi nauttia sen kaikessa kauneudessaan. Kokonaisuutena kirjoitustyyliltään se on samaan aikaan asiallisen vakavaa, mutta myös helppoa, hauskaa, ja nopeasti luettavaa tekstiä. Esseiden hienoimpia hetkiä ovat yksittäiset virkkeet, joissa on onnistuttu tärkeitä teemoja tekstien ympäriltä. Kyseessä on varmasti yksi tämän vuoden lainattavimmista kirjoista, joita tulen lukemaan.

The ability to tell your own story, in words or images, is already a victory, already a revolt

Men Explaining Things to Me ei välttämättä ole feministisen teorian klassikkoteos, mutta jonkin asteen klassikko aseman se on kuitenkin saavuttanut. Se on nopealukuinen, ja täynnä erittäin hyviä lainauksia. Humoristisen asiantuntevalla asenteella kirjoitetut esseet käsittelevät tuttuja ja vähän vieraampia feministisiä teemoja, ja varmasti jokainen löytää suosikkinsa näiden joukosta. En voi olla kehumatta tätä maasta taivaisiin, mutta kyseessä on varmasti paras feminismiin liittyvä kirja, jonka olen lukenut.

Jos Chimamanda Ngozi Adichien Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä tuntui liian helpolta tai tutulta sisällöllisesti, suosittelen ehdottomasti etsimään tämän teoksen käsiin. Samalla voi jo vähän fiilistellä feministisiä esseistä, sillä maaliskuussa julkaistaan (vihdoin) suomeksi Roxane Gayn Bad Feminist esseekokoelma!
My liberte, egalité, sororité, if you will 
* * * * *
XXXXX
Julkaisuvuosi 2014
Kustantaja Haymarket Books
Luettu yliopistolta lainattuna e-kirjana (+ oma fyysinen kopio)
Englanniksi
Sivuja 130
Kuva minä, lainaus Goodreads

4 kommenttia:

  1. Huippua nähdä näitä feministisiä esseekokoelmia nyt täällä blogistaniassa 😊 Tämä nimenomainen on minulla työn alla. Mitä tulee lähteisiin, olen täysin samaa mieltä kanssasi. Minusta on suorastaan epäuskottavaa ajaa omaa agendaansa ja viitata johonkin tutkimukseen mutta jättää lähdeviitteet noudattamatta. Erityisen ärsyttävää tämä on Everyday Sexism -kirjassa (jonka muuten suosittelen lukemaan, jollet vielä ole). Feminismin vastustajien on helppo ottaa nokkiinsa, ellei näitä juttuja perustella avoimesti. Ylipäätään lähteiden merkitseminen on suotavaa, etteivät tiedot vaikuta päästä keksityiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä! Tuntuu myös siltä, että monista kirjabloggareista on muutenkin paljastunut feministejä, ei voi olla kuin tyytyväinen!

      Lähteitä tosiaan kaipailee muutenkin kuin feministikirjallisuudessa, tuntuu, että kaikki suuren yleisön tietokirjallisuus myös esim. historian saralla jättää alaviiteet pois, vaikka lähdeluettelo löytyisi. Juuri nämä esseet olisi paikoitellen kaivannut paikoitellen paljonkin viitteitä.
      Täytyypä katsastaa toi Everyday Sexism, sitä on muutkin tainneet lukea, mutten ole jostain syystä löytänyt sitä mistään käsiini...

      Poista
  2. Voi vitsi, tämä kuulostaa ihan mahtavalta! Ehdottomasti menee lukulistalle :-) Suosittelen ihan hurjasti Laura Batesin Everyday Sexism -kirjaa, joka pitää tällä hetkellä mun "paras feministinen teos" -listan ykköspaikkaa ;) Ja Tuo Gayn esseekokoelma on ollut mun lukulistalla useamman vuoden, joten tänä vuonna se on pakko lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä täytyy nyt itsekin vaan lukea se, tuntuu, että kaikki suosittelevat, mutten vaan saa aikaiseksi sen hankkimista! Kunhan kandi on hoidettu, niin annan itselleni luvan kirjaostoksille. Niin paljon hyviä "feministi"kirjoja, niin vähän aikaa...

      Poista