torstai 9. helmikuuta 2017

Chimamanda Ngozi Adichie: Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä

Chimamanda Ngozi Adichien teos aiheutti joulukuussa pienimuotoisen valtakunnallisen hämmingin, kun muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriö yhdessä muutaman yliopiston ja feministisen ajatushautomo Hatun kanssa ilmoittivat kirjan jakamisesta keväällä 2017 kaikille Suomen yhdeksäsluokkalaisille (Iltasanomien uutinen). Itse olin tietenkin aiheesta positiivisesti yllättynyt, ja kiinnostukseni tätä pienen pientä, TEDtalk puheeseen perustuvaa esseetä kohtaan heräsi.

* * * * *
Minulle feministi on kuka tahansa, joka myöntää, että sukupuoli aiheuttaa ongelmia ja että meidän on löydettävä niihin ratkaisu, pystyttävä parempaan. Meidän kaikkien, niin naisten kuin miestenkin.
* * * * *
Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä on perusasioissa pitäytyvä "ohjekirja" feminismiin. Jos on lukenut vähänkään enempää aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, uutta asiaa ei juuri tule saamaan. Sen sijaan kirja ehdottomasti tarjoaa uudenlaisen näkökulman feminsmiin, sillä Adichie käsittelee varsin laajasti kotimaansa Nigerian käsityksiä sukupuolien rooleista, velvollisuuksista ja oletuksista. Näitä oppeja voi toki soveltaa jossain määrin myös suomalaiseen yhteiskuntaan jossain määrin. Vaikka ei voisi samaistua siihen, ettei pääse naisena ilman miestä baariin, paljon tutumpaa on keskustelu siitä kuuluuko miehien maksaa ensimmäisillä treffeillä (oma kantani on, että kukin maksakoon omat ruokansa).

Tämän teeman suhteen olen hyvin helposti provosoituva, joten olen pyrkinyt mahdollisuuksien mukaan olemaan lukematta uutisointia, ja erityisesti kommentointia liittyen tämän kirjan jakamiseen koululaisille. Oletan keskustelun kuitenkin painottuvan voimakkaasti siihen, että tämän kaltainen kirja korostaa ainoastaan naisten oikeuksia, että miehillä menee huonommin ja niin edelleen. Adichie kuitenkin nostaa esille myös miehiin kohdistuvat paineet vanhanaikaisissa sukupuolirooleissa ("poikia opetetaan pelkäämään arkuutta, heikkoutta ja herkkyyttä").

Vahvasti esimerkkeihin tukeutuva teksti on mielestäni aiheeltaan hyvin tärkeä, viihdyttävästi kirjoitettu ja nopeasti luettava teksti. Se antaa mahdollisuuden tutustua sekä nigerialaiseen että yhdysvaltalaiseen kulttuuriin sukupuolten välisen tasa-arvon näkökulmasta, ja tarjoaa uusia näkökulmia feminismiin vasta tutustuville.

Jos teosta ei saa käsiinsä, se on kuunneltavissa lähes samanlaisena myös AdichienTEDx Talks puheena, jonka upotan vielä tämän postauksen lopuksi. Sitä ennen nostettakoon esiin koko kirjan kaunein ja sisältörikkain sanoma:

"Kulttuurimme ei määrää, millaisia olemme. Me määräämme, millainen kulttuurimme on. Ellei kulttuuri anna naisille täysiä ihmisoikeuksia, me voimme ja meidän täytyy muuttaa sitä niin, että se antaa."
(Culture does not make people. People make culture. If it is true that the full humanity of women is not our culture, then we can and must make it our culture)




* * * * *
XXXX
Julkaisuvuosi 2017
Kustantaja Otava
Luettu kirjana
Arvostelukappale
Suomeksi
Alkuperäinen: We All Should Be Feminists
45 sivua
Kuva: Minä, Lainaukset takakannesta/kirjasta

8 kommenttia:

  1. Luin tämän itse kesällä englanniksi, ja pidin kyllä kovasti. Se ei tosiaan ehkä ainakaan itselleni ihan hurjasti tuo uutta, mutta toivon sen sitä tuovan monelle muulle. Se on helppo ja pienehkön kynnyksen teos feminismin pariin, ja sellaisenaan oikein toimiva. Ja ne, ketkä tätä eniten vastustaa, tämä pitäisi ennen kaikkea lukea. On hassua, millä voimalla jotkut opettajatkin reagoivat, kieltäytyivät jakamasta tutustumatta kuitenkaan teokseen itse ensin lainkaan. Kertonee jo jotain sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuripa näin! Kun kyseessä ei ole todellakaan mikään radikaaliin feminismiin kannustava teos, niin vähän turhaa tätä arvostellaan. Varsinkin, kun mielestäni myös oletettujen poikien ja miesten kohtaamiakin ongelmia käsitellään suht' kattavasti

      Poista
  2. Hyvä postaus! Kommentoinnit on pakko jättää lukematta, jos ei halua pahoittaa mieltään. Tunteita tämä ainakin herättää - ja toivottavasti niiden kautta joskus positiivisia muutoksiakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttien lukeminen yleisillä uutissivuilla nostaa kyllä verenpaineen niin korkealle, että tosiaan kannattaa vältellä. Positiivistä keskustelua, ja miksi ei muutostakin, toivoisi tosiaan tämän kirjan nyt sitten herättävän!

      Poista
  3. Hieno teksti! Tämä on nimenomaan sellainen yleiskatsaus feminismiin, ei mullekaan tuonut mitään kovin uutta. Mutta mun mielestä on hienoa, että sitä jaetaan kouluissa, kukin tehköön kirjallaan mitä haluaa mutta onpahan tietoa tarjolla kaikille ja ehkä sitten kynnys siihen tarttumiseen on pienempi kuin että menisi itse lainaamaan kirjastosta tai ostamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos omaa yläaste luokkaani mietin, niin ei siellä kovin moni olisi kiinnostunut tämän kaltaisesta kirjasta, ainakaan niin paljoa, että kirjastoon saakka lähtisi. Juuri sopiva kohderyhmällensä kaikin puolin mielestäni!

      Poista
  4. No onpas tätä kirjaa jaettu: paitsi ysiluokkalaisille, nähtävästi myös runsain kappalein kirjablogeihin. Ihan alkaa miettimään, mikä tämän suuren feminismivyörytyksen takana on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän näitä kevään uutuuksia, ja pinnalla olleita kirjoja nähdään muutenkin useissa kirjablogeissa kerrallaan. Tuskin siis mistään feminismivyörytyksestä on kyse, mitä luultavasti enemmin pyrkimyksestä muuttaa asenteita "f-sanaa" kohtaan.

      Poista