torstai 25. huhtikuuta 2019

Scribd & Nextory

Äänikirjojen suosio on kovassa kasvussa, ja niiden kuunteluun tarkoitettuja sovelluksia tuntuu tulevan lisää joka vuosi. Vaihtoehdoista ei ole siis puutetta, mutta kaikkien näiden joukosta voi olla hankala löytää sitä omaa mieleistänsä.
Itselläni kokeilussa on ollut BookBeat, Audible ja Storytell. Olen kuunnellut Youtubesta, kirjaston OverDrive-sovelluksella, ja CD-levyltä. Eli uskallan nimittää itseäni jo jossain määrin äänikirjakonkariksi.

Vuoden alussa päätin uusia tilaukseni tutussa ja turvallisessa BookBeatissä, mutta sen rinnalla päätin kokeilla englanninkielinen Scribdiä, sekä maaliskuussa testasin parin viikon kokeilujakson ajan suomenkielinen Nextoryä.
Vuonna 2017 kirjoitin Äänikirjat 101-postaukseni, jossa olen arvioinut muutamalla sanasella aiemmin käytössäni olleita sovelluksia. Sen takia halusin kirjoittaa lyhyesti myös näistä kahdesta uudesta tuttavasta. 


Scribd
- Yhdysvaltalainen, vuonna 2007 perustettu ääni- ja e-kirjakirjasto
- Lisäksi valikoimasta löytyy lehtiä, nuotteja sekä erilaisia dokumentteja
- Tarjolla noin miljoona kirjaa tuhannelta eri kustantajalta
- Android, iOS, Kindle Fire, Nook sekä tietokoneet
(Lähde: Wikipedia)

Scridb oli minulle täysin vieras palvelu nimeä lukuun ottamatta. Vuoden alussa useat englanninkieliset kirjatubettajat tuntuivat mainitsevan sovelluksen, ja päätin antaa sille mahdollisuuden osassa lukuinnonpalautuskampanjaani.

Ensivaikutelmani oli ehkä positiivinen miinus. Sovelluksen yleinen ulkoasu ei ole mielestäni miellyttävä, vaan yleinen fiilis on hieman halpa. Varsinkin verrattuna suomenkielisiin sovelluksiin, jotka tuntuvat olevan suurimmaksi osaksi aikaa hyvin käyttäjäystävällisiä. Vaikka kirjoja ei ole erityisen vaikea löytää, mitään yleiskatsausta, tai kategorioita ei tuntunut löytyvän oikein millään. Lisäksi valikoima tuntuu vaihtuvan hyvin nopeasti, enkä ehtinyt kuuntelemaan läheskään kaikkea mitä olisin halunnut ajassa, kun ne olivat saatavilla.
Pienenä plussana valikoimista löytyi hieman "harvinaisempaa" luettavaa.





Nextory
- Ruotsissa vuonna 2013 perustettu sovellus
- Valikoimissa e- ja äänikirjoja
- Android ja iOS

Nextory toimii käytännössä samalla tavalla kuin Bookbeat ja Storytell. Ainoana erona on mahdollisuus kolmeen eri tilausvaihtoehtoon, joista halvimmalla ei voi kuunnella uutuuksia, ja kalleimmalla perhetilauksella samoja tunnuksia voi käyttää useampi ihminen.
Kun aloitin Nextoryn käytön sovelluksessa oli hieman ongelmia, kun kirjojen selaamista hankaloitti alaspäin selatessa alkuun spontaanisti hyppivät listat. Äsken tarkistaessani ongelma näyttäisi kuitenkin olevan korjattu. Käyttäessä tämä kuitenkin aiheutti aika paljon harmaita hiuksia, ja vaikutti selvästi ajatuksiini sovelluksesta.
Muuten Nextory muistuttaa hyvin paljon kaikkia muitakin suomenkielisiä äänikirjasovelluksia, joita olen kokeillut. Uutuuksia on valikoimassa ehkä hieman enemmän, mutta muuten valikoima on suppea.

Jos minun pitäisi valita näiden kahden väliltä, jatkaisin varmaan Nextoryn tilaamista. Se on visuaalisesti huomattavasti miellyttävämpi (ja helpompi).
Nextory kerää tilastoja kuunteluistasi, esimerkiksi monta tuntia olet kaikkiaan kuunnellut, ja kuinka paljon se tarkoittaa minuutteina päivässä. Pieni, erinomainen yksityiskohta on se, että jos kirjaa kuuntelee nopeutettuna, sovellus laskee jäljellä olevan ajan nopeuden mukaan. Käytännössä siis, jos kirjaa on tunti jäljellä, ja sitä kuuntelee kaksinkertaisella nopeudelle, sovellus näyttää jäljellä olevaksi ajaksi 30 minuuttia.
Näiden ominaisuuksien pitäisi olla jokaisen äänikirjasovelluksen vakiovarusteina.
Lisäksi toistoikkuna on varmasti kaikista sovelluksista hienoin!

Suomenkielisistä sovelluksista Bookbeat on silti kuitenkin edelleen se, johon luotan. Sen valikoima on laajin, ja olen kohdannut vähiten hankaluuksia sen kanssa. Hinnallisesti näillä sovelluksilla ei ole juurikaan eroa, mutta ainakin itse koen saavani eniten vastinetta rahoilleni Bookbeatistä, vaikka joitain parannuksia siihen kaipailisinkin.

Kuvat: Nextory (+ oma kuvankaappaus), Scribd
En (valitettavasti) hyödy tämän postauksen kirjoittamisesta, ja arviot perustuvat käyttökokemuksiini ilmaisten kokeilujaksojen ajalta. 

1 kommentti:

  1. Mä oon kokeillut vaan Bookbeatia ja Storyteliä ja Bookbeat on munkin lemppari. Valikoima on hyvä ja uutuudet tulee nopeesti. Mä tosin lähinnä luen kirjoja, mut yritän alkaa kuuntelemaan myös. Jos saa esittää postaustoiveen, niin kirjat joita suosittelet nimenomaan äänikirjoina ois kiinnostava! :)

    VastaaPoista