keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Tim Walker: Lost in Suomi

Kaipasin jotain lyhyttä, ja äänikirjaa. Salainen paheeni on myös juuri tämän kaltaiset ulkomaalaisen silmin Suomesta kirjoitetut kirja, joten miksipäs ei. Hetken harkitsin, bloggaisinko tästä lukukokemuksesta ollenkaan, mutta tässä sitä ollaan.

* * * * *
"Suurimman osan elämästään Tim Walker on yrittänyt saada sitä selville, ja tätä tutkimusmatkaa hän käy kirjassaan läpi: hän kertoo mm. ensikohtaamisestaan saunan kanssa, siitä millaista oli asua entisen presidentin naapurina Hakaniemessä, miten käyttäydyttiin helsinkiläisessä opettajainhuoneessa, miltä suomalainen poliisi ja jääkiekko vaikuttavat, ja miltä näyttää savolainen leikkipuisto amerikkalaissilmin."

Tim Walkerin Lost in Suomi (joka ilmestyi samaan aikaan myös englanniksi nimellä Lost in Finland) on kirja siitä, kuinka hän tapasi suomalaisen vaimonsa, tutustui suomalaiseen kulttuuriin ja muutti Suomeen. Kirjan teema, ja asiat joiden ympärillä se suurimmaksi osaksi pyörii, ovat aivan liian houkuttelevia, ettenkö olisi lukenut sitä.
     Walker on minulle entuudestaan "tuttu", sillä hänen Suomen koulujärjestelmää koskevia blogitekstejä on Facebookissa tykätty tai jaettu kavereideni toimesta ahkerasti. Jotain tuntumaa oli siis hänen kirjoitustyylistänsä, mutta toki kirjassa on ollut välissä suomentaja, mikä on saattanut vaikuttaa.

Lost in Suomen puoleensavetävyys minun kohdallani on niiden "vain Suomi juttujen" oivaltaminen, sekä ulkopuolisen näkemys niiden turhuudesta tai käytännöllisyydestä. Ja kun mukaan sotketaan vielä kulttuurien törmäys, niin se tuplaa kirjan viihdearvon. Sitä lukiessa huomaa kyllä tiettyjen Suomi-tapojen omituisuuden, mutta toisaalta oppii arvostamaan esimerkiksi turvallista ympäristöä, joka mahdollistaa niin paljon vapaamman kasvamisen lapsille ja nuorille.

Samalla Lost in Suomi on oiva tilaisuus pienimuotoiseen itsetutkiskeluun (joka on ollut myös jonkinsortin teema parin viimeisen lukemani kirjan kanssa). On helppo tunnistaa itsessään ne kaikista suomalaisimmat pirteet, ja myös sen miten syvälle kulttuuri on juurtunut. Esimerkiksi kenkien ottaminen pois sisällä, lakanoiden veto, omalla kohdallani se pienen pieni kiekkofani, joka kannustaa maajoukkuetta vaikka muuten ignooraa koko lajin olemassa olon.

Toisaalta kirjassa on paljon niitä iän ikuisia Suomi-kliseitä, jotka ovat ehkä hiljalleen vanhentumassa (tai sitten elän itse jossain kansainvälistyvässä kuplassa). Huomaan usein vastaavani "mitä kuuluu" kysymykseen yhdellä sanalla, ja saatan todeta "meidän pitäisi nähdä joskus" lähinnä kohteliaisuudesta, jota en välttämättä koskaan muista toteuttaa. Varmasti osittain kyseessä alkaa olla sukupolvien välistä kuiluakin; omassa elämässä tulee oltua tekemisissä niin erilaisten kulttuurien kanssa melkein päivittäin, että osa "ei niin suomalaisista tavoista" alkaa tarttumaan.

Walkerin kirja on kuitenkin eniten hauska lukukokemus. Tyylilajiltaan - ulkomaalaisen kuvaus Suomesta ja suomalaisuudesta - se on ehdottomasti yksi minun "guilty pleasureistani". Ymmärrettävästi paljon opettajuuteen ja kouluihin liittyvää asiaa on paljon, mistä tulee pieni miinus, kuten myös kirjan lyhyestä pituudesta, ja aika samanlaisesta sisällöstä, kuin muissa vastaavanlaisissa kirjoissa (ja bloggauksissa/artikkeleissa/jne.) Suosittelen kuitenkin kaikille, jotka kaipaavat kevyttä ja nopeaa lukemista, siitä miten outoja me oikeastaan ollaan :D

* * * * *
XXX
Julkaisuvuosi 2016
Kustantaja S&S
Kuunneltu äänikirjana
Suomeksi
200 sivua

6 kommenttia:

  1. Ihan mukavaa hetken viihdykettä, kuuntelin äänikirjana ja monet asiat tunnistin niin hyvin. Joitain asioita ei ole edes tajunnut ajatella mitenkään "outoina". :D
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö! Itsekin tosiaan kuuntelin äänikirjana, ja ihan täydellinen kevyt kirja, jonka voi vaikka kävelyllä kuunnella. Ei välttämättä sellainen, että tätä koskaan tulee lukemaan, mutta hauska opus suositella esim. ulkomaalaiselle kaverille :D

      Poista
  2. Sama salainen pahe minullakin eli kiinnostaa tuo "mitä muut meistä ajattelevat"! :) Olenkin suunnitellut tämän kirjan lukemista. Yleensäkin olen kiinnostunut eri kulttuureista ja niiden välisestä kohtaamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea! Ja jos et ole vielä lukenut, niin How to Marry a Finnish Girl on kanssa tosi hauska, jos englanti sujuu!

      Poista
  3. Tämä voisi olla kiinnostavaa luettavaa, vaikka voin jo arvailla niitä kliseitä, joita kirjassa esiintyy. Mutta voihan kirjan lukea ihan huumorimielessäkin, rentona nollauksena.

    Minua toisaalta kiinnostaa myös se, miten Tim kokee Suomen ja millainen Suomi on nykyään. Minun Suomeni on ikään kuin pysähtynyt vuoteen 2009, jolloin muutin sieltä pois. Siinä ajassa Suomi on muuttunut tosi paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyi ihan alkaa kelaamaan, että millaista oli vuonna 2009 :D Onhan se kyllä muuttunut, itse ajatteen edelleen, että 2010 on lähellä xD Mutta just rento nollaus on se, mikä tämän kirjan ehkä parasta antia on! Ei mitään liian syvällistä, ja nopea lukuinenkin vielä, niin 5/5 kirja sellaiseen.

      Poista