sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Naistenviikko: Feministin TBR

(Kuvat luvassa myöhemmin)

Kirjablogeissa on vietetty tällä viikolla naistenviikkoa. Tuijata. Kulttuuripohdintoja - blogissa haastettiin bloggaajia kirjoittamaan naisteemaisia postauksia, naisnäkökulmasta, naiskirjailijoista, mitä tahansa.

Minulla oli suunnitelma. Tiesin jo monta viikkoa etukäteen mistä tulisin kirjoittamaan. Ja sitten tämä viikko alkoi, ja ideani kariutui. Ensinnäkin päivistäni tuli oletettua hektisempiä ja muutenkin kirjoittaminen tuntui ontuvan. Toisekseen haluamani kirja ei saapunut kirjastoon ajoissa, joten arvostelun sijasta päätin koota pienimuotoisen TBR-listan.
     En häpeä kutsua itseäni feministiksi. Viimeisen vuoden aikana olen ehtinyt tutustumaan sekä opintojen että oman kiinnostukseni vuoksi tähän aatteeseen, ja huomannut sen kiehtovan aiempaa enemmän. Sen takia olen "omistanut" pienen osan parinsadan kirjan lukulistaltani kirjoiksi, jotka kaikki voisi tavalla tai toisella luovitella feministisiksi kirjoiksi. 

1. Toinen sukupuoli, Simone De Bevuoir
Teimme esitelmän feminismistä koulussa. Sen yhteydessä jouduin hieman googlailemaan De Bevuoirin Toisessa sukupuolessa esittämää teoriaa, ja huomasin kiinnostuvani siitä. Aloitin lukemaan tätä kirjaa (joka on muuten aivan valtavan kokoinen, jopa kahteen osaan jaettuna.) jo keväällä, mutta tarkoituksena olisi paneutua siihen tarkemmin syksyllä uudelleen. 

2. Roxane Gay, Bad Feminist
Kyseessä on esseekokoelma, jossa pohditaan feminismiä, Gayn omia kokemuksia ja kasvua, populaarikulttuuria ja ihonväriä. Ystäväni suositteli tätä minulle, joten hankin kirjan sen takia. Olen yrittänyt aloittaa tätä kirjaa parikin kertaa, mutta esseekokoelma on tuntunut "hankalalta" luettavalta, kun kirjan aiheet vaihtelevat laidasta laitaan, jolloin siinä ei ole sellaista kokonaisuuden tuntua. Suurimmaksi osaksi siis lukijassa on vika, ensimmäiset esseet vaikuttivat oikein mielenkiintoisilta!

3. Jessica Valenti, Full Frontal Feminism, A Young Woman's Guide to Why Feminism Matters
Otsikko kuulosti kiinnostavalta, ja pääasiassa olen lukenut ainoastaan kehuja Valentin kirjoista. Arvostelujen perusteella kyseessä on enemmän Feminismin 101, eikä välttämättä mikään tajunnan räjäyttävä teoreettinen kirja, kuten esimerkiksi Toinen sukupuoli. Goodreadsissa kirja on tuntunut saavan yllättävän paljon kritiikkiä, mutta päätin työntää ne syrjään ja katsoa itse mitä mieltä olen tästä kirjasta.

4. Jessica Valenti, He's Stud, She's a Slut and 49 Other Double Standards Every Woman Should Know
Kaksinaismoralismi on kiehtova aihe, ja jos siitä on kirjoitettu kirja, miksipä ei lukisi sitä. Jälleen kerran samat ihmiset olivat käyneet Goodreadsissa kärkkäästikin arvostelemassa tätä kirjaa (täytyy lopettaa arvioiden lukeminen ennen kuin itse on lukenut kirjan). Ehdin selailla kirjaa, eikä se mielestäni näyttänyt niin "huonolta", kun mitä arvostelut antaisivat ymmärtää. 

5. Caitlin Moran, Naisena olemisen taito
Näistä kirjoista tämänkin olen ehtinyt aloittaa. Ihan kunnolla, olen päässyt yli puolen välissä muutaman viime päivän aikana. Moranin tapa kertoa feminismistä on sidottu hänen omaan kasvutarinaansa, mikä ei mielestäni ole ollenkaan hullumpi tapa kertoa näistä asioista. Hänen tyylinsä on jossain tapauksissa ilmeisesti suututtanut lukijoita, mutta omasta mielestäni se on juuri sopivan rento ja ei liian vakavasti otettava, vaikka kirja tarjoaa hyviä näkökulmia kaikesta huolimatta.

6. Susan J. Douglas, The Rise of Enlightened Sexism: How Pop Culture Tooks Us from Girl Power to Girls Gone Wild
Jos kaksinaismoralismi on kirjan aiheena kiinnostava, niin varmasti myös populaarikulttuuri on. Ilmeisesti kirjassa käsitellään naisten rooleja televisiossa ja elokuvissa. Tämän listan kirjoista tiedän kaikista vähiten tästä. En ole vielä saanut sitä käsiini, joten muista poiketen en ole päässyt pläräämään tätä vielä kunnolla. Kaikesta huolimatta odotan tätä kirjaa sormet syyhyten.

2 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoisia kirjoja tällä listalla! Itseltäkin löytyy tuo Moran hyllystä odottamasta, ja Gayn ja De Bevuoirin kirjat kiinnostavat myös. Lisäksi kiinnostaa Laura Batesin Everyday Sexism, Emer O'Toolen Girls Will Be Girls ja Kameron Hurleyn Geek Feminist Revolution.

    Jos et ole vielä lukenut Minä olen Malalaa tai katsonut Suffragette-elokuvaa niin suosittelen niitä todella paljon :)

    VastaaPoista
  2. Malala-kirja täytyy kyllä ehdottomasti lukea! Ja feministi kirjallisuutta tuntuu kyllä löytyvän, alkaa olla valinnan vaikeus xD
    Moranin kirja on pitkästä aikaa yksi hauskimmista mitä oon lukenut; sopivan sopimaton, vakava ja hauska samaan aikaan.

    VastaaPoista